Eмисия новини
от 20.00 часа

Украйна разследва руско финансиране на кандидата за президент Зеленски

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че официално е започнала проверка за финансиране на кампанията на кандидата за президент на страната Володомир Зеленски от страна на руските специални служби, съобщава радио "Ехото на Москва", като се позовава на разкрития на разследващия сайт The Insider.

Според писмо, което е изтекло в мрежата, на 25 февруари офицерът от руските специални служби Андрей Пинчук е издал нареждане собствениците на WEX, платформа за търговия с криптовалути, и Дмитрий Хавченко от паравоенните структури на Донецката народна република, периодично да превеждат пари за финансиране на кампанията на Зеленски.

Според публикацията Хавченко е свързан с руския националист Константин Малофеев, а Пинчук е дал указания на Зеленски незабавно да бъдат преведени 200 000 (не се уточнява в каква валута), а следващите траншове са били поставени в зависимост от резултатите от социологическите проучвания.

Комикът Володомир Зеленски, който в реалния живот е актьор и играе ролята на президент на Украйна в сериала „Слуга на народа“, спечели първия тур на изборите в Украйна с около 30 на сто от гласовете, а действащият държавен глава Петро Порошенко получи почти два пъти по-малко гласове.

Комикът е фаворит и в социологическите проучвания, според които ще спечели балотажа с 61 на 39%, а последни сондажи му дават още по-голяма преднина.


Още от

Октоберфест – за 186-и път

публикувано на 21.09.19 в 14:47