Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Косвени щети“ разказва за абсурдността на света по време на война

Проектът идва в Театър Азарян на 23-ти април

„Косвени щети” ще дебютира в новото пространство за алтернативни театрални формати на Театър Азарян – сцена Backstage. На 23-ти април от 18:30 ч. е премиерата на спектакъла по книгата на носителката на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич „Войната не е с лице на жена”.

Режисьор и мениджър на проекта e Максима Боева, позната на публиката със спектакъла „Нирвана”. Сценографията е дело на Киряна Аврониева, а музиката - на Михаил Шишков-баща.

Участват Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова.

В проекта жените разказват за абсурдността на света по времето на Втората световна война. Поставяйки фокус върху крайния национализъм и сексуалното насилие, „Косвени щети” проследява катастрофалния резултат от загубата на личността. Във време на война жените говорят за борбата да създадеш свой нов бит във всекидневие, което е противно на природата и светогледа им. Възможно ли е обаче в свят на убийства те да съхранят и „женското” в себе си? Посветили живота си на мисията да бъдат майки и съпруги, да се грижат за близките си, жените трябва и да убиват, за да оцеляват. Споделеният им кошмар показва колко по-сложни са категориите за „добрите” и „лошите”, с които сме свикнали да живеем и до днес. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна