Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият шеф на "Нисан" Карлос Гон е изправен пред нови обвинения в Япония след поредния му арест

Карлос Гон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник спрямо Карлос Гон бяха повдигнати допълнителни обвинения, че е присвоил средства, изпратени от "Нисан" на автомобилен дистрибутор от Близкия изток, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

По настояване на прокуратурата в Токио бившият шеф на автомобилния алианс между "Нисан" (Nissan Motor Co.), "Рено" (Renault) и "Мицубищи" ( Mitsubishi Motor Co.) беше отново задържан на 4-ти април, като това е неговия четвърти пореден арест от 19-и ноември насам. В последния набор от обвинения токийските прокурори твърдят, че между 2017-а година и 2018-а година Карлос Гон е уредил да контролира част от парите, изпратени от "Нисан" на дистрибутор от Близкия Изток. Според тях от общо 10 милиона долара, изпратени през този период от японската автомобилна компания, г-н Гон е получил 5 милиона долара.

Прокурорите не са посочили името на дистрибутора, но правният екип на Карлос Гон отбеляза, че става въпроса за базираната в Оман компания Suhail Bahwan Automobiles.

Бившият главен изпълнителен директор на автомобилния алианс беше отново задържан, след като съдът в Токио реши, че той може да се опита да унищожи доказателства или да окаже натиск върху свидетелите.

Междувременно "Нисан" започна да разследва дали оманската компания е помогнала на Гон да получи яхта и дали е помогнала за финансиране на инвестиционно дружество, частично притежавано от неговия син, заявиха лица, запознати с разследването.

"Подобно неправомерно поведение е напълно неприемливо и "Нисан" иска подходящи строги санкции. "Нисан" приема тази злощастна ситуация много сериозно и отново изразява искрено съжаление за всяка една загриженост, причинена на уважавани от нас заинтересовани страни", се посочва в официално изявление на японската фирма, като самата жалба е стъпка към потенциално ново обвинение спрямо бившият шеф на компанията.

Карлос Гон заяви, че е невинен по всички обвинения, отправени по негов адрес.

Преди това той беше обвинен в неправилно отчитане на отложени компенсации в годишните финансови отчети на "Нисан", представени пред японските финансови регулатори и показващи, че средства от автомобилния гигант са били насочени към бизнеса на негов саудитски приятел, който му е помогнал да разреши личен финансов проблем.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна