Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира и Васил Таневи и „рисунките им от светлина“

Здравейте! Ние сме обикновено българско семейство от гр. Чирпан - Красимира и Васил Таневи! Фотографията като изкуство заема централна част в нашият живот! В стремежа си да улавяме красивите и важни мигове в природата и живота на хората ние влагаме цялата си страст, умения, професионализъм и най-важното - Любов!

Фотографията в нашите очи освен изкуство е и магия, страст, чувство, разказ за хора и съдби... Увлечени сме предимно от портретната, детска и етно фотография! Да се снимат портрети е предизвикателство. За нас това не са просто запечатани мигове и лица, които се превръщат в спомени, за нас това е едно пътуване в душите на хората. Надниквайки в очите им чрез нашите фотографии се стремим да разкрием техните характери, да се докоснем до най-съкровените им желания, болки, надежди, мечти, да разкрием душата им!

Любимо занимание за нас е заснемането на събития свързани с българският фолклор, празници, обичаи и традиции! Да се докоснем до традиционният бит, култура, облекло и народопсихология на възрожденските българи е истинска наслада и предизвикателство, защото да запазим и възродим българското е най-важната задача на нашето съвремие! Посещаваме редица събития, целящи да насочат интереса и да мотивират възраждането на българските традиции и обичаи! Фестивалът на народната носия в Жеравна (където имахме възможността да бъдем служебни фотографи), Български събор „Хайдут Генчо“, редица прояви на маскарадни кукерски празници и обичаи в различни населени места, както и много други прояви ни позволиха да се докоснем до възраждащият се български дух и патриотично начало!

В естествен център и обект на нашите фотографии с времето се превърна дъщеричката ни Дара, с нейното появяване на бял свят преди 7 години датира и по-сериозният ни интерес към фотографията, въпреки че винаги сме обичали да снимаме! В началото, както повечето родители просто я „щракахме“, но скоро това започна да не ни стига и започнахме да въвличаме в тези „щракания“ идея, тема, сюжет, композиция, да я вкарваме в някаква роля, да пресъздаваме приказка или вечни теми… Така нещата започнаха да придобиват все по-голяма фотографска и художествена стойност и няма да е пресилено да кажа, че в този смисъл Дара ни научи на художествена фотография. Ненапразно името на нашия проект и Фейсбук страничка носи нейното име Фото Дара - тя е плод на безграничната ни любов към това малко човече!




Фото Дара е част от нашите „рисунки от светлина” - най-добрите фотографии, които сме направили! Именно част от тях искаме да ви представим!





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна