Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания ще блокира участието на "Хуавей" в изграждането на основни части на мобилната 5G мрежа

Великобритания ще блокира китайският технологичен гигант "Хуавей" (Huawei Technologies) от участие във всички основни дейности при изграждането на мобилни мрежи от пето поколение (5G), като ще бъде ограничен и достъпът на компанията до несъществените дейности, съобщи източник, отговарящ за сигурността.

Компанията "Хуваей", която е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, е подложена на интензивен контрол, след като Съединените щати поискаха от техните съюзници да не използват нейна технология, тъй като се опасяват, че тя може да бъде използвана за китайски шпионаж, напомня Ройтерс.

Британският вестник "Дейли Телеграф" съобщи в сряда, че Обединеното кралство ще позволи на "Хуавей" да има само ограничен достъп до високоскоростната мобилна мрежа от пето поколение.

Междувременно Том Тъгендхет, който е председател на Британската комисия по външни работи, заяви пред радио Би Би Си, че е много трудно да се направи разграничение между основната и периферната дейност около създаването на 5G поради начина, по който се изгражда такава мрежа.

"Това все още поражда безпокойство. Дефиницията на основната и неосновната част на 5G е много труда", посочи той и допълни: "5G се променя от по-бърза интернет система в интернет система, която може наистина да свърже всичко, и поради това е много по-трудно да се направи разлика между основната и неосновната част при нейното изграждане и фукциониране".

В това, което някои сравняват с въоръжената надпревара през т.нар. Студена война, Съединените щати се притесняват, че доминация в 5G мобилните мрежи ще даде на всеки един глобален конкурент като Китай предимство, което Вашингтон не е склонен да приеме.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна