Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквано силно понижение на печалбите и приходите на "Боинг" през първото тримесечие

Компанията отложи във времето прогнозите си за 2019-а година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Боинг" отчете очаквано понижение на печалбите и на приходите на американския самолетостроителен гигант през първото тримесечие на годината, като в същото време обяви, че "на по-късен етап" ще представи осъвременените си финансови прогнози за 2019-а година.

Нетната печалба на "Боинг" (Boeing Co.) се понижи с 10% до 2,15 млрд. долара, или $3,75 за акция, от 2,48 млрд. долара, или $4,15 за една акция година по-рано, тъй като по-слабите доставки на пътнически самолети от модела Boeing 737 бяха компенсирани отчасти от по-голям обем на доставките в сферата на отбраната и на услугите.

Изключвайки еднократните разходи и приходи, основната печалба на компанията се сви през първото тримесечие до $3,16 долара за акция от $3,64 преди година и малко под осредните прогнози на Уолстрийт за печалба от $3,19 за една акция.

Приходите на индустриалния гигант пък се понижиха с 2% до 22,92 долара, непосредстовено под прогнозите за приходи в размер на 22,94 млрд. долара. По-сериозен спад на приходите с 9% до 11,82 млрд. долара беше отчетен при бизнес сегмента на компанията, касаещ пътническите самолети, докато очакванията бяха за 11,89 млрд. долара. В същото време обаче приходите в сектора на отбраната и сигурността нараснаха с 2% до 6,61 млрд. долара - над очакванията за 6,39 млрд. долара, докато приходите в сферата на глобалните услуги на "Боинг" се увеличиха с 1,7% до 4,62 млрд. долара при прогноза за 4,45 млрд. долара.

Относно насоките за 2019-а година, от "Боинг" заявиха: "Посочените по-рано финансови прогнози за 2019-а година не отразяваха влиянието на възникналия проблем със самолетите 737 Max. Поради несигурността относно времето и условията около завръщането в експлоатация на флотилията самолети 737 Max, нашите нови финансови насоки за настоящата година ще бъде представени на по-късна дата".

След представянето на финансовия отчет акциите на Boeing Co. се понижиха за кратко на извънборсовата търговия с над 1%, преди обаче да последва техен ръст с около 1,65%.

Трябва да се има предвид, че въпреки сериозните проблеми с принудително приземените по цял свят самолети Boeing 737 с оглед на течащото разследване около двете смъртоносни катастрофи на този модел в Индонезия и Етиопия, акциите на "Боинг" поскъпнаха от началото на годината (до снощи включително) с цели 16%, като в същото време индексът на сините чипове DJIA се повиши с 14%. Това възходящо движение е факт, въпреки че след смъртоносната катастрофа на етиопетския 737 Max акциите на "Боинг" поевтиняха с 11,5%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна