Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смесен старт на Уолстрийт след противоречиви корпоративни отчети

Индексът Nasdaq удари нов рекорден връх, докато индексът DJIA се понижава с над 200 пункта

Технологичният индекс Nasdaq Composite удари нов рекорден връх при старта на търговията на Уолстрийт в четвъртък след силни финансови отчети и ръст на акциите на Facebook и Microsoft, докато индексът на сините чипове DJIA се понижи с над 200 пункта в резултат на солиден спад на акциите на 3M Cо. след разочароващ отчет за първото тримесечие на индустриалния конгломерат.

Индексът DJIA се понижава с близо 250 пункта (с 1%) в резултат на спад на акциите на 3M Cо. с над 10% (най-солидно тяхно понижение от 22-години насам), след като приходите на индустриалната компания се понижиха с 5,1% до 7,68 млрд. долара спрямо година по-рано, докато очакванията на финансовите пазари бяха за приходи в размер на 7,86 млрд. долара. Нетната печалба на 3M Co. пък се понижи до $2,23 за една акция от $ 2,50 преди година и очаквания за $2,49.

Индустриалният конгломерат също така намали прогнозите си за осреднената печалба през цялата 2019-а година до диапазона между $9,25 и $9,75 долара за акция от предишна оценка между $10,45 и $10,90, докато осреднената прогноза на Уолстрий беше за годишна печалба от $10,52 долара за акция.

На другия полюс са акциите на Microsoft и на Faceboook, като те поскъпнаха рязко в началото на днешната търговия, след като късно снощи представиха доста по-добри от очакваното финансови отчети за първото тримесечие. Акциите на Microsoft Corp. се повишиха първоначално с близо 5% към 131,37 долара за акция, като за кратко пазарната капитализация на технологичния гигант успя да надмине за пръв път в негова история гросмайторската кота от 1 трлн. долара, достигайки 1,003 трилиона долара, изпреварвайки пазарната капитализация от около 975 млрд. долара на Apple, чийто акции се понижават с 0,8%. Последва обаче париране на част от първоначалните печалби и акциите на Microsoft се върна малко под нивото от $130 долара, поскъпвайки в рамките на деня с 3,46%.

Акциите на Facebook Inc. пък скочиха в началото на днешната търговия със 7,8% към $198,48 въпреки очакванията на компанията за "солени глоби" в размер между 3 и 5 млрд. долара. На този етап обаче те не успяха да пробият над психологическата бариера от $200, за да отправят поглед към техния рекорден връх около 218,62 долара за акция, достигнат на 25-и юли 2018-а година. Последва париране на част от първоначалните печалби, като акциите на Facebook вече поскъпват в рамките на деня с около 6,6% към $194 за една акция.

Силният първоначален ръст на акциите на Microsoft и на Facebook допринесе за повишение на технологичния индекс Nasdaq Comsposite при старта на днешната търговия с 0,4% към нов рекорден връх от 8 151,84 пункта. Солидното понижение на индекса на сините чипове DJIA с близо 1% обаче сякаш ограничи общия инвеститорски ентусиазъм на Уолстрийт, след което индексът Nasdaq изтри първоначалните си печалби, връщайки се към и дори под неговото вчерашно ниво на затваряне. Спирачка пред поскъпването на Nasdaq оказа и резкият спад на акциите на Xilinix Inc. с над 15%, след като компанията за производство на микрочипове намали очакванията си за годишната печалба и приходи.

Широкият индекс S&P500 пък се понижава с 0,3%, тъй като спадът на акциите на 3M Co. с над 10% сякаш натежа повече, отколкото поскъпването на Facebook и на Microsoft.

Силен спад с 8,7% бележат и акциите на United Parcel Service Inc. (UPS), след като и финансовият отчет на голямата компания за доставки беше по-слаб от очакванията на Уолстрийт.

Акциите на Telsa Inc. пък се понижават с 2,35%, тъй като и компанията за производството на електрически автомобили отчете по-големи от очакваното тримесечни загуби.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна