Eмисия новини
от 00.00 часа

Всекидневна консумация на ориз пази от затлъстяване

Снимка: Людмила Савова

Всекидневната консумация на само 150 грама ориз може да ни предпази от затлъстяване, установиха японски учени, предаде БТА.

Изследователи от колежа за хуманитарни науки в Киото анализирали хранителния режим и начина на живот на жителите на 136 страни. В тези държави, в които хората консумирали минимум по 150 грама ориз дневно, населението се оказало по-стройно. Десетократното намаляване на консумацията на този продукт пък водела от своя страна до затлъстяване и наднормено тегло.

Изследването изтъква, че връзката на консумацията на ориз и надебеляването се запазвала дори и тогава, след като били отчетени и други фактори от здравно и социално-икономическо естество.

Учените са на мнение, че целулозата, съдържаща се в ориза, засилва чувството за ситост и предотвратява преяждането. Като достойнство на този продукт се изтъква и ниското съдържание на мазнини в него и незначителното повишаване на кръвната захар след консумацията му. Но учените все пак предупреждават, че прекомерното присъствие на ориз в хранителния режим води до метаболитен синдром и диабет.


Още от

Кафето изгаря излишните калории

публикувано на 26.06.19 в 17:31

Как да изберем идеалния парфюм

публикувано на 26.06.19 в 10:56