Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Tesla Inc. ще набере допълнителни средства чрез емитиране на нови акции и облигации

Намиращата се във финансови затруднения водеща компания за производство на електрически автомобили "Тесла" (Tesla Inc.) подаде в четвъртък молба за увеличаване на капитала, разкривайки намерението си да продаде както нови обикновени акции, така и конвертируеми облигации.

След новината акциите на Tesla поскъпнаха с цели 4,3%, отбелязвайки най-солидно процентно повишение в рамките на една сесия от края на февруари насам и бяха вторите най-добре представящите се акции в индекса Nasdaq 100 през вчерашната търговия. Само ден по-рано (в сряда), акциите на Tesla приключваха търговията в ценово дъно от $ 234,01 за една акция (най-ниско ниво от 12-ти януари 2017-а година), като от началото на годината те се обезцениха с около 30%, докато по същото време широкият фондов индекс S&P500 нарасна със 17%.

Седмица по-рано компанията отчете по-голяма от очакваната загуба за първото тримесечие и по-слаби продажби, като в същото време обеща да се превърне отново в печеливша през третото тримесечие на годината. Tesla Inc. също така отчете намаляващи парични резерви, завършвайки тримесечието с кешова наличност от 2,2 млрд. долара, или с 1,5 млрд. долара по-малко в сравнение с края на 2018-а година отчасти поради плащания в размер на 920 млн. долара за изтекли през март конвертитуеми облигации на компанията.

В разговор с анализаторите след този корпоративен отчет главният изпълнителен директор Илон Мъск не беше сигурен дали компанията ще поиска да се финансира от капиталовите пазари.

По данни от четвъртък на Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) обаче Tesla планира да предложи на пазара около 2,7 милиона броя допълнителни обикновени акции, като самият Мъск изрази предварителен интерес към закупуването на 41 896 акции на стойност около 10 млн. долара.

Компанията също така подаде оферта за продажбата на конвертируеми облигации за 1,35 млрд. долара, или в размер на 1,55 млрд. долара, ако поръчителите на Tesla за новите емисии в лицето на Goldman Sachs Group и на Citi Group упражнят изцяло възможността си за закупуване на допълнителни ценни книжа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна