Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай няма да участва в преговори за ново ядрено споразумение между САЩ и Русия

Китайското външно министерство подчерта в понеделник, че няма да се присъедини към евентуални преговори за ново ядрено споразумение между Русия и САЩ, въпреки намеците от страна на американският президент Доналд Тръмп за възможна тристранна сделка.

"Китай се противопоставя на всеки един случай, при който някой говори от името на Китай и няма да участва в каквито и да били преговори за евентуално тристранно споразумение за ядрено разоръжаване", посочи говорителят на външното министерство Гън Шуан.

Изявлението е факт, след като в петък президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин обсъдиха по телефона възможността за договаряне на нова ядрена сделка между техните държави. От Белият дом също така отбелязаха, че американският президент обмисля и включването на Китай в преговорите за ново ядрено споразумение.

По-рано тази година Вашингтон и впоследствие Москва прекратиха задълженията си по Договора за ядрените балистични ракети със среден обхват (INF).

Междувременно Новият договор за намаляване на стратегическите оръжия (START), който беше въведен от САЩ и Русия през 2011-а година, изтича през 2021-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна