Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговското напрежение САЩ-Китай предизвиква ново понижение на пазарите на акции

В понеделник европейските пазари на акции се намират под нов натиск от продажби, след като седмица по-рано те отбелязаха най-силен спад за настоящата година в резултат на навлезлите в задънена улица преговори между САЩ и Китай, които попариха инвеститорските надежди, че двете най-големи икономики ще могат да разрешат в скоро време търговските си спорове.

Общият европейски индекс Stoxx Europе 600 се понижава с 0,55% към ново 7-седмично дъно от 374,52 пункта, докато немският индекс DAX 30 заличи изцяло петъчния си отскок с 0,7%, понижавайки се с 0,8% с оглед на факта, че Германия и ключов търговски партньор на Китай и германските компании са доста чувствителни по отношение на ескалиралото в последно време напрежение между Вашингтон и Пекин.

Френският фондов индекс CAC 40 се понижава с 0,57%, италианският MIB - с 0,58% и испанският Ibex-35 - с 0,15%.

Акциите на борсовия оператор Euronext поскъпват с 1,5%, след новината, че е норвежките власти са му дали разрешение да закупи до 100% от местната борса Oslo Bors.

По-рано днес и азиатските фондови борси реагираха негативно на приключилите в петък без споразумение търговски преговори между САЩ и Китай. Японският индекс Nikkei се понижи с 0,72%, китайският Shanghai Composite - с 1,21%, а южнокорейският Kospi - с 1,38%.

Американските фондови фючърси също се намират в силен спад преди старта на днешната търговия на Уолстрийт, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на контрамерките на Китай след въведените в петък високо американски мита върху вноса на китайски стоки и попадналите в задънена улица търговски преговори между Вашингтон и Пекин. Инвеститорските притеснения се подсилват допълнително от информацията, че администрацията на Доналд Тръмп е готова да наложи мита от 25% и върху останалия внос на китайски стоки за над 300 млрд. долара, като по този начин оближи с високи тарифи почти целия вноса в САЩ от Китай.

Фючърсите на индекса DJIA се понижават с над 300 пункта (спад с 1,21%), на широкия индекс S&P500 - с 1,3% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 1,68%, след като те приключиха изненадващо петъчната търговия със слаби повишения, заличавайки първоначалния им силен спад. Въпреки позитивния финал на търговията в петък, индексът DJIA отбеляза седмичен спад от 2,1% (най-солиден от март насам), докато индексът S&P500 се понижи с 2,2%, а Nasdaq Composite - с 3%, като и двата отчетоха най-здрави седмични загуби от седмицата до 21-ви декември 2018-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна