Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драматичен спад на Уолстрийт, след като Китай въведе високи контрамита за американските стоки

Американските акции се намират под много силен натиск от продажби в началото на търговията на Уолстрийт, след като Китай предприе ответни наказателни мерки на решението на американската администрация от края на миналата седмица да увеличи силно митата върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара до 25%.

Малко преди отварянето на американските фондови борси властите в Пекин обявиха, че от 1-ви юни въвеждат мита от 25% върху вноса на над 5000 вида американски стоки на стойност 60 млрд. долара. В същото време Доналд Тръмп заплаши посредством свое послание в Туитър, че Пекин ще "пострада много лошо", ако Китай въведе контрамита и не сключи търговска сделка с Вашингтон.

Ескалацията на тарифната война между САЩ и Китай провокира срив и на трите американски фондови индекси в началото на търговията в понеделник, като индексът DJIA се раздели с над 500 пункта (спад с 1,98%), широкият индекс S&P500 се понижи с 2,01%, а технологичният индекс Nasdaq Composite се срина с 2,62%.

Поевтиняват силно акциите на всичките топ 30 компании, влизащи в индекса на сините чипове "Дау Джоунс" (DJIA), като акциите на технологичният гигант Apple се сриват с 5,6%, на Boeing - с 2,66% и на Caterpillar - с 3,95%. Това са едни от компаниите, които са най-силно чувствителни на търговската война с Китай. Срив с близо 6% бележат и акциите на голямата американска компания за полупроводникова техника Advanced Micro Devices, докато акциите на Intel се понижават с 2,45%.

Индексът DJIA вече опитва да се търгува под нивото от 25 400 пункта за пръв път от 25-и март, тествайки важните 200-дневна и 100-дневна пълзящи средни около 25 400 / 25 350 пункта.

Графика на индекса DJIA

Снимка


Силният спад на акциите, търгувани на Уолстрийт, задълбочава и негативното представяне на европейските борси. Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,2% към края на европейската търговия, германският индекс DAX 30 - с 1,54%, френският CAC 40 - с 1,26% и италианският MIB - с 1,2%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна