Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Льо Пен ухажва крайната десница в Естония

Снимка: БГНЕС

Лидерката на френския Национален сбор Марин льо Пен пристигна днес в Талин като част от „европейска обиколка“ за набиране на подкрепа за крайната десница преди евроизборите в края на месеца, предаде „Юрактив“.

Но нейната проруска позиция може да навреди на нейните крайнодесни домакини – Консервативната народна партия на Естония (ЕКРЕ), заяви Таави Ройвас, бивш премиер и водеща фигура в опозиционната Партия на реформите.

Льо Пен „е жив пример как европейския крайнодесен популизъм е силно прокремълско движение“, подчерта в становище Ройвас.

Ключова разлика между Льо Пен и домакините ѝ от ЕКРЕ е анексирането на Крим от Русия през 2014 г. ЕКРЕ критикува силно тази стъпка, докато тя е на друго мнение.

Визитата е организирана от крайнодясната европейска коалиция Движение за Европа на нациите и свободите. Сред неговите членове е италианската „Лига“ и австрийската Партия на свободата.

Льо Пен посети вчера Словакия, за да подкрепи местна крайна десница преди изборите за Европейски парламент.

В края на миналия месец тя предприе пътуване до Чехия, а в неделя протегна ръка на унгарския лидер популист Виктор Орбан и на управляващата в Полша консервативна националистическа партия „Право и справедливост“. На визита в София Льо Пен бе на 3 май.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна