Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на индустриалното производство в САЩ през април

Индустриалното производство в САЩ се понижи изненадващо през април в резултат на спад на промишленото производство и на производството в комуналните услуги, показват официални данни на Федералния резерв, които са ново доказателство, че забавящият се глобален растеж и търговското напрежение продължава да оказва натиск и върху американския производствен сектор.

Индустриалното производство се понижи през април с 0,5% спрямо март, когато се повиши с 0,2% (възходяща ревизия от спад с 0,1%), докато финансовите пазари очакваха нулев растеж.

Промишленото производство, което представлява ключова компонента в данните за индустриалното производство, също се понижи с 0,5% през април след стагнация месец по-рано и след понижение с около 0,4% през първото тримесечие. По принцип промишленото производство е най-важната и най-внимателно следена компонента от Фед, тъй като формира почти 75% от общото индустриално производство и близо 12% от БВП на САЩ.

Промишлената активност продължава да губи скорост с оглед на слабостта ѝ в световен план. Във вреда за промишлената активност са и търговската война между САЩ и Китай, все още доста скъпият американски долар и отслабващият икономически растеж в световен план, като всички тези фактори вредят на американския експорт и респективно на промишления сектор.

Минно-добивното производство нарасна през април с 1,6%, докато производството в сектора на комуналните услуги се понижи с цели 3,5 на сто.

Натовареността на индустриалните производствени мощности през април се понижи до 77,9% от 78,5% през март, а в рамките само на промишлеността се понижи до 75,7%.

Днешните данни потвърждават, че слабостта на индустриалното производство на САЩ от последните няколко месеца остава в сила и в началото на второто тримесечие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна