Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей": Наложените от САЩ ограничения само ще накърнят американските интереси

Властите в Пекин обявиха, че ще предприемат стъпки за защита на китайските компании

Снимка: БТА

Китайският технологичен гигант "Хуавей" (Huawei Technologies Co.) отговори на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да подпише указ за извънредна ситуация на национално ниво, за да защити американските информационни и комуникационни технологии и услуги от външен шпионаж.

Водещата компания в света за телекомуникационно мрежово оборудване и трета по големина по отношение на производството на смартфони беше включена в т.нар. американски "черен списък" по обвинение, че е "ангажирана с дейности, които противоречат на националната сигурност на САЩ".

"Хуавей" заяви, че е "готова и желае" да работи с правителството на САЩ за мерки, гарантиращи сигурността на нейните продукти.

Въпреки това компанията предупреди и за негативни последици за САЩ с оглед на предприетите от американски власти наказателни мерки.

"Ограничаването на "Хуавей" да прави бизнес в САЩ няма да направи Съединените щати по-сигурни или по-силни, а вместо това ще ги ограничи до по-нискокачествени, но по-скъпи алтернативи. По този начин САЩ ще изостанат в прилагането на технологичните мрежи от пето поколение (5G мрежи) и крайна сметка това ще навреди на интересите на американските компании и потребители", се посочва в официалното изявление на китайският технологичен гигант.

"Освен това, безразсъдните ограничения ще нарушат правата на "Хуавей" и ще повдигнат други сериозни правни въпроси", заключи китайската компания.

Китайски власти също заклеймиха решението на американското правителство да постави "Хуавей" в черния списък и заявиха, че ще предприемат стъпки за защита на своите компании.

Китай твърдо се противопоставя на други страни, налагащи едностранни санкции на китайските предприятия, заяви говорителят на Министерството на търговията - Гао Фън, подчертавайки, че САЩ трябва да избягват по-нататъшното въздействие върху китайско-американските търговски отношения.

Репресиите срещу "Хуавей" дойдоха в момент, когато американският министър на финансите Стивън Мнучин обяви, че скоро ще посети Китай за по-нататъшни търговски дискусии. Надеждите за скорошно сключване на сделка за прекратяване на търговската война бяха поставени под съмнение, след като двете най-големи икономики в света увеличиха взаимно митата си за вноса на стоки през последните няколко дни.

"Китай многократно е подчертавал, че с концепцията за националната сигурност не трябва да се злоупотребява и че тя не трябва да се използва като инструмент за търговски протекционизъм", посочи Гао Фън, цитиран от Ройтерс.

"Китай ще предприеме всички необходими мерки, за да защити законните права на китайските фирми", подчерта говорителят на Министерството на търговията.

"Пекин ще предприеме всички необходими мерки, за да защити интересите на китайските предприятия", заяви в четвъртък и говорителят на външното министерство на страната Лу Кан, коментирайки наложените от САЩ последни ограничения на "Хуавей".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна