Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния използвала среща на ЕС, за да иска по-малък акциз за домашния алкохол

Снимка: БГНЕС

Румъния, която е ротационен председател на Европейския съюз, беше обвинена днес, че се опитва да използва среща на финансовите министри на ЕС, за да прокара данъчни облекчения за домашно произведените спиртни напитки, предаде БТА.

Румъния се опитва да освободи данъкоплатците от такси за около 100 литра домашно произведени плодови спиртни напитки годишно.

Въпросът беше поставен в дневния ред в рамките на текуща дискусия за реформи на акцизните задължения, след като Европейската комисия предложи миналата година малките и занаятчийски производители на алкохолни продукти да се възползват от намалени ставки, заявиха европейски дипломати, цитирани от ДПА.

Преди срещата румънският финансов министър Еуджен Теодорович изрази надежда за постигане на общо съгласие между колегите му от ЕС по този „важен“ въпрос.

Но румънското предложение беше отхвърлено от другите страни членки. Дискусията, която отне съществена част от времето на днешните разговори, предизвика негодувание сред министрите, посочват дипломати.

Страната, която председателства ЕС, се очаква да остави настрана националните си приоритети и да се фокусира върху посредничеството за постигане на съгласие между 28-те страни членки, отбелязва агенцията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна