Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици чуждестранни компании участват на търговския панаир на Северна Корея въпреки санкциите

Пролетен международен търговски панаир в Северна Корея
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международното търговско изложение в Северна Корея през тази седмица може да се окаже най-голямото подобно събитие, като стотици китайски и други чуждестранни компании взеха участие въпреки наложените върху Пхенян санкции, съобщиха във вторник анализатори, цитирани от Ройтерс.

22-рият Пролетен международен търговски панаир в Пхенян стартира в понеделник с церемония, организирана от високопоставени икономически служители, съобщи севернокорейската държавна информационна агенция KCNA.

Според нея повече от 450 компании от Северна Корея, Китай, Русия, Пакистан, Полша и "други страни и региони" представиха редица продукти на панаира. Този голям брой участници ще го направи най-големият търговски панаир, организиран от Северна Корея, според анализ на държавни медийни съобщения в периода между 2007-а до 2019-а година, осъществен от NK News - уебсайт, който проследява темите, касаещи азиатската държава.

През миналата година, например, участие на пролетният панаир в Пхенян взеха около 260 компании. Сред участниците през тази година поне 216 са китайските компании, показва анализът на NK News.

"Броят на компаниите се свързват до голям степен с истинския китайски интерес да се осъществи напредък по отношение на възможностите за бизнес в Северна Корея, въпреки че технически не може да се върви напред при сегашния режим на санкции", отбеляза Оливър Хотам, който е управляващ редактор на уебсайта NK News.

Официалните представители на Северна Корея откриха събитието, като казаха, че това е шанс за ускоряване на търговията, икономическото сътрудничество и обмена на науката и технологиите със страните-участнички на търговското изложение.

Ройтерс обаче напомня, че фирмите, които проучват възможности  за бизнес в Северна Корея, "вървят по много тънък лед". Наложените санкции върху ядрените оръжия и ракетните програми на Северна Корея забранят всички съвместни предприятия и повечето бизнес отношения с Северна Корея, твърдят анализатори, докато някои чуждестранни бизнес оператори вече заявиха, че те само подготвят почвата за след отмяна на санкциите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна