Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драматично поевтиняване на петрола с около 5% към най-ниски нива от края на март

Петролните фючърси поевтиняват рязко с около и над 5% по време на търговията в четвъртък, тъй като солидните спадовете на фондовите борси се отразяват негативно и на пазарите на суровини.

Подновените притеснения, че една продължителна търговска война между САЩ и Китай ще навреди на глобалния икономически растеж, както смята и МВФ, което пък ще ограничи потреблението на петрол, също допринасят за най-големия дневен спад на цените на черното злато от близо шест месеца насам.

Инвеститорите остават под влиянието и на оповестени в сряда данни на енергийната информационна администрация, показващи изненадващ ръст с 4,7 млн. барела на петролните складови запаси в САЩ за седмицата до 17-и май.

В същото време сякаш има известно отслабване на напрежението между САЩ и Иран, което беше една от причините за поскъпването на петрола по-рано този месец.

Всичко това предизвика срив на фючърсите на американския лек суров петрол с цели 5,4% към 58,00 долара за барел, което е тяхно най-ниско ниво от последната седмица на месец март.

Фючърсите на петрол брент пък поевтиняват с 4,85% към 67,50 долара за барел, като и те вече се търгуват в най-ниски нива от края на март.

Графика на петрола брент / долара

Снимка


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна