Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Майкрософт" е поредната компания, която спира поръчките си от "Хувей"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската корпорация "Майкрософт" (Microsoft) е поредната, която реши да прекрати всичките си поръчки относно операционната система Windows и други услуги за съдържание за китайския технологичен гигант "Хуавей", съобщиха в петък от китайското издание South China Morning Post, цитирайки източници запознати с въпроса.

Решението е вследствие на забраната, наложена от Министерството на търговията на САЩ, която пречи на "Хуавей" (Huawei) да купува технологии от американски компании.

Според информацията обаче, това не означава, че "Майкрософт" ще спре изцяло своя бизнес с "Хуавей", като решението може да се окаже само временно. Освен това, съществуващите устройства (предимно смартфони) на "Хуавей", оборудвани с Windows, ще продължават да получават всички софтуерни актуализации и ще продължат да отговарят на условията за защита.

Решението на "Майкрософт" идва, след като редица компании по целия свят също прекратиха връзките си с китайския технологичен гигант. По-рано в петък японското поделение на "Амазон" реши да изтегли устройствата на "Хуавей" от своя онлайн пазар. Големи мобилни оператори в Япония и в Обединеното кралство също прекратиха своите поръчки за устройства на "Хуавей".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна