Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абдуллах Йоджалан призова привържениците си да прекратят гладната стачка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан, излежаващ доживотна присъда затвор от 1999 г., призова кюрдските депутати и хилядите затворници да прекратят гладната си стачка, обявена с искане за облекчаване на условията, при които е поставен в затвора той, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съобщението на Йоджалан бе прочетено днес на пресконференция в Истанбул от един от неговите адвокати, 200 дни след началото на протестните акции.

Депутатката от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Лейла Гювен започна гладна стачка през ноември, за да се опита да сложи край на изолацията на Йоджалан и да издейства разрешение близките и адвокатите му да го посещават в затвора.

Йоджалан е основател на ПКК, призната за терористична организация от Турция, Европейския съюз и САЩ. Той се намира в затвор на остров Имралъ край Истанбул от 1999 г.

В началото на месеца неговите адвокати го посетиха в затвора за пръв път от близо 8 години и им бе разрешено отново да говорят с него преди четири дни.

Разрешението за посещенията на адвокатите породи спекулации, че то може да бъде стъпка към нов мирен процес.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна