Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени: Мъжете губят плодовитост в стремежа си да станат привлекателни

Снимка: Архив

Учени разкриха еволюционен парадокс, при който мъжете вредят на своята възможност да имат деца с усилията си изглеждат да по-привлекателно, предаде Би Би Си.

Вземането на стероиди за натрупване на мускули или прием на хапчета срещу оплешивяване вредят на мъжката плодовитост.

Това е парадоксът Мосман-Пейси, наречен на името на учените, които първи са го описали.

Те казват, че той причинява сериозно главоболие на двойките, опитващи се да имат деца.

Джеймс Мосман направил връзката между загубата на плодовитост и злоупотребата със стероиди, докато работел върху докторантурата си в Шефилд. „Видях мъже да идват за тест за плодовитост, които бяха огромни. Опитват се да изглеждат като върха на еволюцията, но се превръщат в негодни в еволюционен смисъл“, каза д-р Мосман пред Би Би Си.

Анаболните стероиди имитират ефекта на мъжкия хормон тестостерон в тялото и се използват като средство за по-лесно натрупване на мускулна маса. Редовно се употребяват от по-запалените любители на фитнеса.

„Не е ли иронично, че мъжете, които отиват във фитнеса, за да изглеждат добре, най-вече за да привличат жени, а точно по този начин намаляват плодовитостта си“, допълва проф. Алън Пейси от Шефилдския университет. Той отбелязва още, че вероятността за стерилност сред употребяващите анаболи вероятно е 90 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна