Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговската камара на Германия намали прогнозата си за икономическия растеж в страната до едва 0,6 на сто

Търговска и индустриална камара на Германия

Търговската и индустриална камара на Германия (DIHK) понижи прогнозата си за растежа на немската икономика през 2019-а година до едва 0,6% от 0,9%, визирайки влошаването на бизнес настроенията в производството поради по-слабо външно търсене на промишлени стоки.

Президентът на DIHK Ерик Швайцер заяви, че последното бизнес проучване на Търговската камара сред повече от 25 000 германски компании показа, че очакванията за бизнеса зад граница са достигнали най-ниско ниво от 10 години.

Той подчерта, че промишлените производители са понесли удар от забавянето на световната икономика. Перспективите зад граница са се влошили до десетгодишно дъно, а растежът на износа се е забавил до 1,2% през 2019-а година в сравнение с миналогодишния растеж от 2%. "Това е сигнал за тревога", посочи Швайцер.

Прогнозната оценка на бизнес климата е спаднала със седем пункта от началото на годината, докато общите оценки все още са на положителна територия, показват резултати от последното проучване на DIHK.

Плановете за наемане на персонал пък са намалени до най-ниско ниво от почти пет години, установи DIHK и призова правителството да въведе данъчни облекчения, позовавайки се на сегашното "неблагоприятно положение" спрямо други развити икономики.

Според Търговската и индустриална камара на Германия вътрешното търсене остава издръжливо благодарение на секторите на търговията на дребно и строителството, където бизнес настроенията се определят като "много добри".

"И двата сектора в момента водят германския икономически растеж", каза Ерик Швайцер, но в същото време предупреди, че националната икономика няма да може да се отдели от трудната търговска среда в дългосрочен план.

Ревизираната оценка на DIHK е факт, след като през февруари Търговската камара отново намали рязко прогнозата за германския икономически растеж от 1,7% до 0,9 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна