Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо подобряване от близо година на икономическите нагласи в еврозоната през май

През май икономическите нагласи в еврозоната отбелязват за пръв път подобрение след тяхното трайното влошаване през предходните 10 месеца в резултат на повишаване на мениджърските нагласи в сферата на услугите и на по-сдържан песимизъм в промишлеността, показват резултати от последно проучване на Европейската комисия. Днешните данни на ЕК са сякаш знак за известна стабилизация на икономиката на еврозоната през второто тримесечие на настоящата година.

Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, нараства през май до 105,1 пункта от 103,9 пункта през април при очаквания на финансовите пазари за ниво на индекса от 104,0 пункта. Това представлява първо подобрение на икономическото доверие след неговото трайно влошаване през предишните 10 поредни месеца и след като през април то се понижи до най-ниско ниво от септември 2016-а година.

Позитивно влияние върху икономическите нагласи през текущия месец оказва най-вече подобряването на бизнес нагласите в сферата на услугите при известно отслабване на песимизъма в индустриалния сектор, но при влошаване в търговията на дребно и в строителството.

Европейската комисия отчита подобряване на бизнес доверието в четири от петте водещи икономики с най-голям ръст във Франция (повишение с 4,0 пункта), следвана от Италия (с 1,7 пункта), Испания (с 1,3 пункта) и Германия (с 0,4 пункта) при влошаване единствено в Холандия (понижение на индекса на бизнес нагласите с 1,3 пункта).

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, обаче се понижава през май до 0,30 пункта от 0,42 пункта през април, достигайки най-ниско ниво от август 2016-а година. Според ЕК три от петте компоненти, влизащи в този бизнес климат индекс, бележат понижения, като солидно влошаване има в мненията на мениджърите относно производството в миналото и по отношение на техните експортни и общи поръчки, докато очакванията за бъдещото производство и оценките на складовите запаси от готови продукти се подобриха.

Последното проучване на Европейската комисия регистрира първо силно повишаване от тринадесет месеца насам на индекса, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор (до -2,9 пункта от -4,3 пункта през април, когато достигна най-ниско ниво от септември 2014-а година), докато индексът в сферата на услугите нараства за трети пореден месец (до 12,2 пункта от 11,8 пункта). Известно влошаване обаче отчитат бизнес нагласите в търговията на дребно (до -1,2 от -1,1 пункта през април), както и в строителството (до 4,1 от 6,5 пункта).

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната потвърди предварителната оценка на ЕК за повишение през май до -6,5 пункта от -7,3 пункта месец по-рано.

Относително позитивните резултати от последното проучване на ЕК сякаш са сигнал за стабилизация на икономическия растеж в еврозоната през второто тримесечие, след като в началото на годината БВП на региона нарасна изненадващо силно с 0,4% на тримесечна база, удвоявайки слабото темпо на растеж от 0,2% в края на 2018-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна