Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо повишаване на германската безработица през май

През май германската безработица нарасна изненадващо за пръв път от близо две години насам, което е сигнал, че забавящата се водеща европейска икономика започва да се отразява негативно на все още силния трудов пазар.

Нивото на безработица в Германия на сезонно коригирана база нарасна през май до 5,0%, показват данни на Федералната агенция по заетостта (BA), докато очакванията на финансовите пазари бяха за поредна негова стабилизация в рекордното дъно от 4,9%, достигнато през март и през април (най-ниско ниво на безработица след обединението на Германия в края на 1990 година).

В рамките на месец броят на безработните германци се увеличи на сезонно коригирана база с 60 хиляди (при очаквания за понижение с 8 хиляди) до 2,279 милиона.

На некоригирана база безработицата в Германия се повиши през май със 7 хиляди до 2,236 милиона, като самата безработицата стабилизира на априлското ниво от 4,9 на сто.

"Първите последици от неотдавнашната икономическа слабост вече стават очевидни на пазара на труда, особено по отношение на растежа на безработните с 60 хиляди", заяви в Нюрнберг ръководителят на Федералната агенция по заетостта (FA) Детлеф Шееле. Той обаче добави, че по-голямата част от последното увеличаване на безработицата (близо две трети от растежа на безработните с 60 хиляди) се дължи на еднократен ефект, свързан с проверка на трудовия статус на лицата, получаващи обезщетения за безработица.

В същото време се забелязва значително отслабване при търсенето на нови служители от страна на фирмите, но въпреки това остава високо, отбеляза Шееле.

Броят на незаетите работни места пък се понижи с хиляда спрямо година по-рано, достигайки през май 792 хиляди.

Солидният пазар на труда беше в основата на водения от вътрешното потребление подем на германската икономика през последните години. Първото от близо две години нарастване на безработица обаче сякаш е сигнал, че слабостта на германската икономика през последните тримесечия вече започва да се отразява и на трудовия пазар.

Ако тази негативна тенденция се запази през следващите няколко месеца, нарастващата безработица може да отслаби разходите на домакинствата, премахвайки по този начин един от най-важните стълбове в подкрепа на икономическия растеж.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна