Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растеж на БВП на САЩ с 3,1% през първото тримесечие, но при спад на корпоративните печалби

Икономическият растеж на САЩ се ускори през първото тримесечие малко по-слабо от експресната оценка на Департамента по търговия, като в същото време корпоративните печалби се свиха за второ поредно тримесечие, което е негативен сигнал за състоянието на водещата световна икономика.

Растежът на брутният вътрешен продукт на САЩ за трите месеца до края на март беше ревизиран слабо надолу до 3,1% на годишна база от 3,2%, според експресната оценка на търговския департамент, но въпреки това се ускори значително от 2,2% през последното тримесечие на 2018-а година.

Низходяща ревизия отразява по-слабото повишаване на бизнес разходите и на бизнес запасите (непродадените стоки), но при известна възходяща ревизия на растеж на потребителските разходи и на американския износ.

Изключвайки обаче международната търговия, бизнес запасите и държавните разходи, водещата икономика в света се разшири в началото на годината с едва 1,3%, отбелязвайки най-слабо повишение от второто тримесечие на 2013-а година и след като през последните три месеца на предходната година това мерило за вътрешното потребление отбеляза растеж от 2,6 на сто.

                                                                                  Графика на БВП на САЩ

Снимка

Разходите на домакинствата, които са по принцип важен двигател за икономическия растеж, се повишиха през първото тримесечие с 1,3% спрямо експресна оценка за растеж с 1,2%, но след тяхно повишение с 2,5% в края на 2018-а година. Въпреки тази възходяща ревизия, като цяло слабите потребителски разходи отразяват солидния спад с 4,6% на разходите за стоки с дълготрайна употреба като автомобили и различни уреди (най-солидно понижение от 10 години насам) след техен растеж с 3,6% през четвъртото тримесечие а 2108-а година.

Увеличаването на дълготрайните бизнес инвестиции пък претърпя низходяща ревизия до 2,3% от 2,7%, като инвестициите в оборудване дори се понижиха с 1,0% (най-слаби данни от началото на 2016-а година) при експресна оценка за повишение с 0,2 на сто. Спад с 3,5% отбелязаха и инвестициите в жилищно строителство при предходна оценка за понижение с 2,8 на сто.

Стойността на бизнес запасите (на непродадените стоки) се увеличи рязко до 125,5 млрд. долара от 96,8 млрд. долара в края на 2018-а година, допринасяйки с 0,60 процентни пункта към растежа на БВП (малко под експресна оценка за 128,4 млрд. долара и принос към растеж с 0,65 процентни пункта). Част от това повишение на складовите бизнес запаси се дължеше на слабо търсене на промишлено произведени стоки, особено в автомобилния сектор, което обаче се очаква да окаже негативно влияние върху промишленото производство в бъдеще.

Важна подкрепа за икономически растеж през първите три месеца на 2019-а година оказа износът, който нарасна с цели 4,8% (при експресна оценка за повишение с 3,7%) при свиване на вноса с 2,5% (вместо с 3,7%, според предходната оценка). По този начин нетният търговски баланс добави цели 0,96 процентни пункта към растежа на БВП на САЩ, но при експресна оценка за принос към растеж с 1,03 процентни пункта.

Корпоративните печалби след облагането с данъци обаче се свиха през първото тримесечие с 3,5% на годишна база (най-солиден спад от 2015-а насам) и с 0,8% спрямо предходното тримесечие.

Въпреки солидния на пръв поглед икономически растеж на САЩ в началото на годината, редица анализатори прогнозират рязко негово забавяне през второто тримесечие към 2% и дори към 1,5%, визирайки намаляващите корпоративни печалби, забавянето на американската промишленост, подновената ескалация на търговската война с Китай (въведените високи мита от 25% за вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара) и продължаващата несигурност относно излизането на Великобритания от ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени