Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломат №1 на Косово ще забранява визити на сръбския премиер заради „расистки“ коментари

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич нарече косовските лидери „хора, излезли от гората“, визирайки факта, че са били бивши партизани.
Снимка: БГНЕС

Външният министър на Косово заяви днес, че ще забрани посещенията на сръбския премиер Ана Бърнабич, тъй като направила „расистки“ коментари, предаде БГНЕС

„Няма да позволя на сръбския премиер да влезе в Косово, докато тя поддържа расистка и незаконна идеология срещу народа на Косово“, написа Беджет Пацоли в прифила си във Фейсбук, съобщи АФП.

Този ход идва ден след като сръбският премиер определи ръководството на Косово като „най-лошия тип популисти“ и „хора, които буквално излязоха от гората“.

Последното се отнася до факта, че много от водещите косовски политици са бивши бойци в партизанската война срещу Сърбия в края на 90-те години.

„Тези хора са терористи, които не са осъдени“, добави Бърнабич.

Президентът на Косово Хашим Тачи също осъди коментарите на Бърнабич, като заяви пред медиите, че това е „друго свидетелство за патологичната омраза на сегашния режим на Сърбия срещу гражданите на Косово“.

Подобно на премиера на Косово Рамуш Харадинай и председателя на парламента Кадри Весели, Тачи е бивш лидер на косовските албанци, които се сражаваха със сръбските войски през войната от 1998-99 г.

Сърбия и нейната бивша провинция, която е населена предимно с албанци страна, все още имат ожесточени и често напрегнати отношения две десетилетия след отделянето на Косово и обявяването на независимост.

Дългосрочните преговори за нормализиране на връзките спряха през последните месеци след поредица от дипломатически сблъсъци.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна