Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на потребителските разходи в САЩ през април въпреки растящите доходи

Растежът на потребителските разходи в САЩ се забави през април въпреки по-доброто повишение на личните доходи, което е пореден сигнал, че водещата световна икономика започва да губи през пролетта добрия си възходящ импулс от началото на годината.

Според доклад на Министерството на търговията личните доходи, отразяващи печалбите на американците преди облагането с данъци от заплати, инвестиции и други източници, се увеличиха през април с 0,5% спрямо март, когато нараснаха с едва 0,1%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно повишение с 0,3 на сто.

Потребителските разходи, които формират повече от две трети от икономическата активност в САЩ, се повишиха с 0,3% спрямо предходния месец, когато нараснаха с цели 1,1% (най-силен месечен скок от август 2009-а година), докато прогнозите бяха за тяхно увеличение с 0,2 на сто. Отчитайки инфлацията обаче, така наречените реални разходи на американските домакинства останаха на нивото от март, когато нараснаха с 0,9 на сто.

По-слабите реални харчове през април предполагат по-бавен икономически растеж в началото на второто тримесечие.

От друга страна, по-доброто нарастване на личните доходи е сякаш предпоставка за стабилни потребителски разходи през близките месеци, които да са в подкрепа на американската икономика.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE индекс) пък се повиши през април с 0,3% на месечна база, докато растежът на годишна база се подобри до 1,5% от 1,4% през март (най-силен растеж от декември 2018-а година насам).

Основният ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, нарасна през април с 0,2% на месечна база и се повиши на годишна база с 1,6% след увеличение с 1,5% през март.

Трябва да се има предвид, че целевото ниво на Фед е за годишна инфлация от 2 на сто, като данните за април (за основния PCE индекс) са в подкрепа на заетата от Фед "изчаквателна" позиция по отношение на лихвената политика и на предположенията на американските централни банкери, че няма да се наложи повишаване на федералната фондова лихва през настоящата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна