Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо свиване на британската промишлена активност през май

През май бизнес активността в промишления сектор на Великобритания се сви изненадващо за пръв път от юли 2016-а година насам поради отслабване на нови поръчки с оглед на високите нива на несигурност относно кога и по какъв начин страната ще напусне Европейския съюз (с или без Брекзит сделка), показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit.

Промишленият PMI индекс на Обединеното кралство падна рязко до 34-месечно дъно от 49,4 пункта спрямо 53,1 пункта през май и очаквания на финансовите пазари за доста по-скромно понижение към 52,0 пункта. Това представлява първо свиване на британската промишлена активност от юли 2016-а година насам (PMI индекс под важното ниво от 50 пункта).

Общият обем на новия промишлен бизнес се понижи за пръв път от седем месеца с оглед на спад на новите вътрешни поръчки поради несигурността относно процеса на Брекзит. Спад отбелязаха и новите експортни поръчки с оглед на доста ниско търсене на британски промишлени стоки от Европа и Азия.

Директорът на IHS Markit Роб Добсън заяви: "Въпреки че секторът на потребителските стоки остава в нивата на растеж, индустриите за междинни и инвестиционни стоки все още са сравнително слаби, отразявайки отчасти неотдавнашното рязко забавяне в автомобилния сектор. Настоящият спад на производството може да продължи и ще има отрицателни последици за общия британски икономически растеж

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна