Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на инфлацията в еврозоната през май до едногодишно дъно

През май годишната инфлация в еврозоната се забави изненадващо рязко до най-ниско ниво от повече от година в резултат на по-слаб растеж на енергийните цени и на цените на услугите, показват предварителните данни на Евростат, които вероятно няма да бъдат възприети добре от ЕЦБ по време на нейното редовно двудневно заседание в сряда и четвъртък (на 5-и и 6-и юни) с оглед на неспособността на централната банка да изпълни целите си за инфлация от малко под 2 на сто.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната нарасна през май с едва 1,2% на годишна база след скок с 1,7% през април (най-висока инфлация от ноември 2018-а) и очаквания за растеж с 1,3 на сто. Това е най-ниската инфлация в региона от април 2018-а година, когато тя също нарасна с 1,2 на сто.

Отслабването на инфлацията е в резултат на много слабо увеличение с 1,1% на цените на услугите след техен ръст с 1,9% през април, както и на по-сдържан растеж на енергийните цени с 3,8% след повишение с 5,3% месец по-рано. В същото време цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се увеличиха през май с 1,6% след повишение с 1,5% през април.

Растежът на основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) се забави още по-рязко до едногодишно дъно от едва 0,8% от 1,3% през април (най-високо основна инфлация от октомври 2018-а година). Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Данните за сериозно отслабване на инфлацията няма да бъдат приветствани от ЕЦБ по време на редовното заседание тази седмица, на което се очаква банката да обсъди как да отговори на недобрата икономическа картина в еврозоната. Не е изключено ЕЦБ да прояви готовност да въведе отново серия стимулиращи парични политики, включително нов кръг от "евтини" кредити за търговските банки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна