Eмисия новини
от 19.00 часа

Помпейо предупреди Швейцария за рискове за сигурността, свързани с "Хуавей"

Британското правителство все още преразглежда политиката си спрямо "Хуавей"

Майк Помпейо, Държавен секратар на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо предупреди Швейцария за възможността страната да бъде обект на пробив в информацията за личните данни и на рискове за сигурността на фона на напрежението около обвиненията в шпионаж посредством оборудване на китайския технологичен гигант "Хуавей" (Huawei), според интервю за швейцарското издание Neue Zuercher Zeitung, публикувано във вторник.

"Ако работите с китайски технологии, вие предоставяте информация на китайската комунистическа партия. Няма да имате поверителност на личната информация", заяви Помпейо.

Коментарите на Държавния секретар са факт, след като Министерството на търговията на САЩ наложи забрана на "Хуавей", за да попречи на американските компании да закупуват оборудване от китайската компания. Забраната доведе до това, че редица фирми започнаха да ограничават връзките си с китайския технологичен гигант.

Междувременно стана ясно, че Обединеното кралство все още преразглежда политиката си спрямо "Хуавей", заяви във вторник говорител на "Даунинг стрийт" 10 и добави, че бъдещото търговско споразумение със САЩ е било основна част от преговорите между премиера Тереза Мей и американския президент Доналд Тръмп.

Говорителят добави, че Тереза Мей ще информира парламента на страната за позицията на правителството по отношение на китайския технологичен гигант, когато бъде взето решение за окончателната позиция на Великобритания по отношение на компанията, включена неотдавна от САЩ в т.нар. "черен списък".

По-рано през деня британският министър по сигурността Бен Уолъс посочи, че правителството все още не е взело решение, дали да разреши технологията на "Хуавей" за изграждане на мобилни мрежи от пето поколение (5G мрежи) в страната.

Премиерът Тереза Мей, която се очаква да се оттегли от поста си на 7-и ни след провала в парламента на споразумението с ЕС за Брекзит, преди време защити решението да се позволи на компанията "Хуавей" да разработи 5G мрежа в Обединеното кралство, заявявайки, че китайският технологичен гигант не представлява заплаха за националната сигурност.


Още от