Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класика: Надал срещу Федерер на "Ролан Гарос"

Рафаел Надал
Снимка: БТА

Рафаел Надал и Роджър Федерер ще се срещнат на полуфинал на тенис турнира от Големия шлем „Ролан Гарос“. Двамата не бяха играли девет години в Париж.

Третият поставен Роджър Федерер победи №24 Стан Вавринка в много качествен швейцарски сблъсък със 7:6(4), 4:6, 7:6(5), 6:4. Така той записа 44-и полуфинал в Големия шлем, с което изравни постижение на Мартина НАвратилова на второто място в класацията след Крис Евърт с 52.

На „Сюзан Ланглен“ Маестрото, който спечели титлата през 2009 г., започна по-съсредоточено в мача и имаше общо четири точки за пробив в първите три сервис гейма на своя сънародник. Стан успя да ги отрази, благодарение на отлично подаване и грешки на Роджър. Стигна се до тайбрек, в който Федерер спечели точките след 4:4 и така взе първия сет.

Шампионът от 2015-а в турнира Вавринка заигра по-добре и реализира първия пробив в мача за 2:1. Той успя да надхитри съперника и да завърши гейма с печеливш удар от форхенд по диагонала. Веднага след това от 15:40 той затвърди, въпреки че направи две двойни грешки. При 5:4 34-годишният Стан сервираше за спечелване на частта. Федерер спаси три поредни сетбола, но при четвъртия трябваше да капитулира и така Маестрото загуби първи сет в турнира.

Стан Вавринка

Федерер допусна брейк за 3:4 в следващата част, когато сбърка сравнително лесна топка на мрежата. Роденият в Базел тенисист реагира мълниеносно и той върна пробива на 15, като се възползва и от грешки на Вавринка. В следващия гейм Маестрото имаше два сетбола, но Стан ги отрази и взе подаването си за 5:5. Веднага след това пък тенисистът от Лозана имаше два шанса за пробив, но не успя. Закономерно се стигна до втори тайбрек в мача. Смяната на половините дойде при 5:1 точки за носителя на 20 титли от Големия шлем. При 6:3 той имаше вече три сетбола и реализира последния с отлично пласиран втори сервис, за да поведе отново в резултата.

В третия гейм на следващата част Вавринка отрази общо четири брейкбола, за да измъкне подаването си за 2:1. Той спаси още един в следващия си сервис гейм. След шестия гейм мачът беше спрян, защото се задаваше буря в Париж. При подновяването след около час Федерер проби за 5:3 и след това успя да реализира третия си мачбол.

Снимка

В епичния полуфинал Роджър направи 53 печеливши удари срещу 54 за Стан. При непредизвиканите грешки обаче по-младият швейцарец записа 61 при 49 на съперника.

В другия двубой 11-кратният шампион Рафаел Надал и Кей Нишикори напуснаха корта при резултат 6:1, 6:1, 6:3. Мачът беше спрян при 4:2 в третата част.

Испанският левичар направи седем пробива срещу японския си опонент, а допусна един. 

Рафа води срещу Федерер с 23-15 победи, но последния му успех беше през 2014 година, след което записа шест поредни загуби. На "Ролан Гарос" двамата титани на съвременния тенис играха на "Ролан Гарос" на финала през 2011 година, когато левичарят от Манакор спечели в четири сета. В петте им мача в Париж Роджър не е печелил нито веднъж.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна