Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умерено подобрение на бизнес активност в еврозоната през май

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общата бизнес активност в еврозоната се подобри умерено през май с оглед на ускоряване на активността в сферата на услугите при поредно влошаване в промишлеността, показват леко ревизирани във възходяща посока окончателни данни от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, нарасна през май до тримесечен връх от 51,8 пункта спрямо 51,5 пункта през април и по-нисък предварителен индекс на ниво от 51,6 пункта.

Индексът PMI, измерващ активността само в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, се повиши до 52,9 пункта от 52,8 пункта през април и при доста по-слаб предварителен индекс на ниво от 52,5 пункта.

Подобряването на икономическата активност е факт въпреки влошаването на промишлената активност за четвърти пореден месец.

"Докато секторът на услугите се подобрява в сравнение с края на миналата година, общият бизнес растеж остава доста скромен, отразяващ отчасти негативното влияние на влошаващата се международна търговия върху производствения сектор", коментира днешните данни главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

Подобрение на общата бизнес активност беше отчетено в двете най-големи икономики на еврозоната (в Германия и Франция) при известна свиване в Италия и отслабване на експанзията в Испания.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, се повиши през май до тримесечен връх от 52,6 пункта спрямо 52,2 пункта през април, докато индексът в сферата на услугите се понижи до 55,4 пункта от 55,7 пункта през април, когато достигна най-високо от септември 2018-а година.

Окончателният общ PMI индекс на Франция за май пък нарасна силно до 51,2 пункта от 50,1 пункта месец по-рано, докато индексът, измерващ активността в сектора на услугите, се подобри до 51,5 пункта от 50,5 пункта през април.

Индексът PMI в сферата на услугите на Италия се понижи през май до 50,0 пункта от 50,4 пункта през април, докато общия италиански PMI индекс се повиши до 49,9 пункта от 49,5 пункта, но остава малко под важното ниво от 50 пункта за втори пореден месец.

Проучването на Markit отчете известно забавяне на общата бизнес експанзия в Испания (спад на съответния индекс до 52,1 от 52,9 пункта) при отслабване на активността в сферата на услугите (до 52,8 от 53,1 пункта).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна