Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ понижи прогнозата си за растежа на Китай до 6,2%, цитирайки новото търговско напрежение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозата си за икономическия растеж на Китай през 2019-а година до 6,2%, визирайки подновеното в последно време търговско напрежение между Пекин и Вашингтон, и отбеляза, че може би ще бъде оправдано по-нататъшно разхлабване на китайската парична и лихвена политика, ако продължи ескалацията на търговската война със САЩ.

Занижените прогнози са факт само два месеца, след като МВФ повиши слабо оценката си растежа на китайския БВП до 6,3% от 6,2%, отчасти поради по-светлите (тогава) перспективи за възможна търговска сделка със САЩ.

Внезапното ескалиране на търговско напрежението между Пекин и Вашингтон през миналия месец обаче отново подчерта рисковете за втората по големина в света икономика от по-високите американски мита за китайски стоки за милиарди долари. Администрацията на Белия дом повиши от 10% на 25% тарифите за вноса на китайски стоки на стойност 250 млрд. долара, а Пекин отговори с увеличаване на митата за вноса на американски стоки за 60 млрд. долара.

"Очаква се растежът да се забави до 6,2% през тази и до 6,0% през 2020-а година", посочи заместник-директорът на МВФ Дейвид Липтън, цитиран от Ройтерс. "Перспективите в краткосрочен план остават особено несигурни предвид потенциалът за по-нататъшно ескалиране на търговските напрежения", допълни той, вероятно визирайки заплахата от американския президент Доналд Тръмп да въведе мита от 25% и за целия останал китайски внос в САЩ за около 300 млрд. долара.

Търговската война вече хвърли в смут световните вериги за доставки и навреди на глобалния икономически растеж. Редица икономисти твърдят, че новите високи мита ще ограничат растежа в САЩ и Китай, а участниците на финансовите пазари се притесняват, че един продължителен спор може да вкара световната икономика в рецесия.

Централната банка на Китай вече намали на шест път от началото на 2018-а година размера на паричните средства, които търговските банки трябва да заделят като резерви, за да стимулира по този начин кредитирането и да подкрепи забавящата се икономика. Пекин също така започна да намалява данъците в подкрепа на бизнеса, особено на производителите, засегнати от засилващата се търговска война със САЩ.

"Досегашните стимулиращи мерки са достатъчни за стабилизиране на икономическия растеж през 2019 и 2020 година въпреки неотдавнашното увеличение на тарифите от САЩ", посочи Дейвид Липтън след неотдавнашни срещи с официални представители в Китай.

"Не е необходимо допълнително облекчаване на паричната политика, но само при условие, че няма по-нататъшно увеличаване на тарифите или значително забавяне на растежа", отбеляза заместник-директорът на МВФ.

МВФ също така призова Китай и другите страни "да работят конструктивно за преодоляване на недостатъците в търговската система и да оформят система, която по-лесно да се адаптира към икономическите промени".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна