Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските акции поскъпват в очакване на края на заседанието на ЕЦБ

В четвъртък европейските фондови индекси нараства с над половин проценти пункта преди края на редовното заседание на ЕЦБ, тъй като инвеститорите се надяват централната банка на еврозоната да обяви нови стимулиращи мерки, целящи евтино кредитиране на търговските банки, което да доведе и до по-евтино банково кредитиране на домакинствата и на бизнеса.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,63%, след като в сряда се повиши с 0,4%, френският индекс CAC 40 се повишава с 0,67%, а немският DAX 30 - с 0,65% благодарение и на добри данни за промишлените поръчки в Германия през април. Британският индекс FTSE100 пък нараства с 0,76%.

Най-солиден ръст от около 1% регистрират основните фондови индекси на борсите в Милано (MIB) и в Мадрид (Ibex-35), тъй като испанските и италианските банки разчитат най-много на очакваното от ЕЦБ стартиране на нов кръг от програмaта за "евтино" рефинансиране на търговските банки (т.нар. трета TLTRO програма - Targeted Long-Term Refinancing Operation III).

Снощното поредно възходящо движение на Уолстрийт с оглед на спекулациите, че Федералният резерв ще се наложи да понижи основните американски лихви, също допринася за днешното позитивно представяне на борсите на стария континент.

Разнопосочни са движенията на акциите на европейските автомобилни компании "Фиат Крайслер" и "Рено" след новината за провал на тяхното сливане.

Акциите на Fiat Chrysler Automobiles парираха първоначалните загуби и вече нарастват с 0,4%, докато акциите на Renault поевтиняват с 6,6%, след като "Фиат" обяви, че се оттегля от планираното сливане на двата автомобилни гигант, обвинявайки за това френското правителство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна