Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджик ще бъде "Голям европейски град на спорта през 2020 г."

Пазарджик ще бъде следващият носител на престижното отличие "Голям европейски град на спорта през 2020 година", след като Асоциацията на европейските столици и градове на спорта присъди висока оценка на спортните политики и дейности в Община Пазарджик. Поздравления и за Каварна, който получи приза за "Mалък европейски град на спорта" за същата година.

През месец май Пазарджик обяви своята кандидатура за "Европейски град на спорта през 2020 година", а специална оценителна комисия от организацията на ACES EUROPE посети тракийския град, за да се запознае с неговите спорни политики, бази и амбиции. Членовете на комисията дадоха висока оценка на видяното, която след това предадоха на Управителния борд, присъдил титлата на Пазарджик. Официалната церемония по награждаването ще се състои през ноември в залата на Европейския парламент в Брюксел по време на традиционната Гала на ACES EUROPE, когато титлата ще бъде предадена от Европейския град на спорта за 2019 година - Варна.

Пазарджик получава това признание за активното си развитие и финансиране на спортните клубове и бази, разнообразния си календар от спортни дейности и амбициозните си бъдещи планове, свързани с престижната титла. Като част от програмата "Европейски град на спорта през 2020 година" е планирано спортните прояви да нараснат до над 150, обновяването на зала "Хебър", стадион "Георги Бенковски", Зоната на здравето и ред други спортни обекти, училищни бази и площадки, както и строеж на изцяло нова спортна зала.

"За нас е изключителна чест и отговорност да приемем тази престижна титла, особено под мотото "Дух и традиции", защото в последните години в Пазарджик ние умело съхраняваме спортния дух и традиции на нашия град, едновременно с което развиваме и интегрираме нови и различни методики за привличане на подрастващите към активния начин на живот. Планирали сме още много дейности, реновации и иновации в тази сфера, а наша главна цел е Пазарджик да бъде пример за спортен град в България, с още много успешни политики и разбира се спортисти. Поздравления и на град Каварна, които паралелно с нас ще бъдат малък Европейски град на спорта през 2020 година!" коментира кметът на община Пазарджик - Тодор Попов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна