Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Ако Си Цзинпин не присъства на срещата на Г-20, новите мита за китайски стоки ще влязат в сила незабавно

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп заяви в понеделник, че вярва, че Китай ще сключи сделка с САЩ, "защото те ще трябва да направят това" и заплаши, че ако неговият колега Си Цзинпин не вземе участие на предстоящата в края на юни среща на лидерите от Г-20, новите мита за вноса на китайски стоки за над 300 млрд. долара ще влязат в сила незабавно.

Говорейки по телефона за предаването на “Squawk Box" на телевизия CNBC, Тръмп защити тарифната си политика, отбелязвайки, че тя е необходима, тъй като без такива мерки САЩ ще бъдат "заложник" на другите държави и ще бъдат в "напълно неконкурентно положение".

"Точно сега Китай губят заради компаниите, които напускат страната и отиват в други държави, включително и в нашата, защото не искат да плащат високи мита", отбеляза той и добави: "Китай ще сключи сделка, защото ще трябва да сключи такава сделка".

Междувременно изданието South China Morning Post цитира свои източници, според които президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговият китайски колега Си Цзинпин биха могли да проведат работна вечеря по време на срещата на върха на Г-20 в Япония по-късно този месец.

Базираният в Хонконг вестник съобщи, че срещата може да бъде под формата на официална вечеря лице в лице, а не само кратко ръкостискане и разговори в кулоарите на форума на Г-20. Източникът на изданието добави, че събитието до голяма степен ще бъде повторение на срещата между двамата лидери в Буенос Айрес през декември миналата година, когато те постигнаха споразумение за начало на търговски преговори между САЩ и Китай, които трябваше приключат след 90 дни с всеобхватна търговска сделка.

Коментарите на Тръмп по CNBC са факт, след като президентът изпрати поредица от туитове, в които се споменаваше постигната с Мексико сделка, дала основание да не бъдат вдиганите тарифите с 5% за вноса в САЩ на всички мексикански стоки.

Американският президент обаче заплаши да задейства тарифите срещу Мексико, ако мексиканските депутати отхвърлят постигнатото гранично споразумение.

Тръмп укори Търговската камара на САЩ относно нейната позиция по отношение на стратегията му спрямо Мексико: "Искам само да кажа на Американската търговска камара, ако не разполагахме с тарифи, не бихме сключили сделка с Мексико. Получихме всичко което искахме. Сега ще бъдем страхотен партньор на Мексико, защото сега те ни уважават, докато преди не ни уважаваха".

Президентът Доналд Тръмп също така каза, че му харесва фактът, че Европейският съюз глобява големите технологични компании и че САЩ също ще могат да се възползват от подобни парични приходи.

Според него обаче американският правосъдни органи ще разгледа тези технологични компании по по-различен начин от регулаторите на ЕС. "Очевидно е, че има лоша ситуация. Очевидно има нещо, което се случва по отношение на монопола", отбеляза той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна