Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната информационна администрация намали прогнозите си за петролните цени и за добивите в САЩ

Американската Енергийна информационна администрация (EIA) намали прогнозите си за цените на петрола и за производство в САЩ, според доклад за краткосрочните енергийни перспективи, публикуван във вторник.

EIA прогнозира, че производството на суров петрол в САЩ през 2019-а година ще достигне 12,32 млн. барела на ден, което е с 1% по-малко, отколкото предходната оценка, направена през май. Агенцията също така намали и очакванията си за 2020-а година с 0,9% до 13,26 млн. барела дневно.

За настоящата година EIA понижи и прогнозата си за цената на американския лек суров петрол с 5,6% до $ 59,29 за барел, а за петрола Брент - с 4,2% до $ 66,69 за барел. В същото време Енергийна информационна администрация запази непроменени ценовите перспективи за 2020-а година и за двата сорта суров петрол на нива съответно от $ 63 и от $ 67 за барел.

Според последните прогнози на EIA потреблението на петрол в световен план ще се увеличи през настоящата година с 1,22 млн. барела на ден, което е обаче със 160 хил. барела по-слабо, отколкото се очакваше през май. За 2020-а година се очаква глобалното търсене на петрол да нарасне с 1,42 млн. барела дневно, което е с 110 хил. барела по-слабо спрямо предишния доклад на EIA.

Петролните фючърси продължават се търгуват без съществени изменения в рамките на деня след доклада на EIA.

Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през август се повишават с едва 0,03% към 62,30 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юли нарастват с 0,25% към 53,40 долара, но след като по-рано през деня поскъпнаха към 54 долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна