Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо понижение на "Уолстрийт" за втора поредна сесия на търговия

Основните американски фондови индекси стартираха търговията в сряда с предпазливи понижения за втора поредна сесия на фона на подновени притеснения относно търговските спорове между САЩ и Китай.

Повод за тези опасения даде вчерашно изказване на Доналд Тръмп пред репортери, че той "няма интерес" да продължи преговорите, ако Китай не се съгласи да се върне на масата, за да обсъди предишните условия на търговската сделка, за която се твърдеше преди време, че вече е почти завършена. Той отново заяви, че очаква да се срещне с китайския президент Си Цзинпин на срещата на върха на Г-20 към края на месеца и предупреди, че ще наложи нови тарифи за китайските стоки, ако неговият колега не присъства на форума, или ако двамата лидери не успеят да се договорят.

Негативното начало на търговията на Уолстрийт обаче изглежда ограничено, след като слабите инфлационни данни от САЩ за май допълнително подсилват инвеститорските очаквания, че Федералният резерв в скоро време ще прибегне до понижаване на лихвените ставки.

Индексът DJIA се понижава с 0,17%, широкият индекс S&P500 - с 0,22%, а технологичният Nasdaq Composite - с 0,47%. Вчера и трите основни индекса заличиха първоначалните си поредни добри печалби, приключвайки търговията с почти символични понижения, които обаче бяха достатъчни, за да прекъснат поредицата от пет до седем поредни сесии на непрекъснат растеж.

Под по-силен натиск от продажби се намират акциите на компаниите за полупроводникова техника с оглед на факта, че значителна част от приходите на повечето от тях идват от бизнес им в Китай. Техният общ Philadelphia Semiconductor index се понижава с над 2%.

Сериозното поевтиняване на американските петролни фючърси с близо 3% пък се отразява негативно на акциите на петролни гиганти като Exxon Mobil Corp. (понижение с 0,8%) и Chevron Corp. (спад с 0,75%).

Банковите акции пък се понижават с около 0,75%, тъй като очакванията за по-ниски лихви не са в подкрепа за рентабилността на банковия сектор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна