Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски войници от Германия ще бъдат прехвърлени в Полша

Доналд Тръмп, Анджей Дуда и съпругите им наблюдават прелитащи над Белия дом самолети ф-35
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша ще изгради база за постоянно разполагане на 1000 американски войници на своя територия, съобщи Тръмп. Полският президент Анджей Дуда изрази надежда американското военно присъствие в страната му да се увеличава постепенно и да бъде дълготрайно.

Тръмп прие Дуда в Белия дом, където беше подписана декларация за задълбочаване на сътрудничеството между Съединените щати и Полша в областта на отбраната.

Преди разговора им Тръмп обяви, че Варшава ще купи повече от 30 многоцелеви изтребителя от пето поколение Ф-35 и че 2000 от 55-те хиляди американски войници в Германия ще бъдат прехвърлени в Полша, където Съединените щати вече имат контингент от 5000.

В знак, че оценява приятелската политика на Полша към администрацията му Тръмп обяви още, че се надява да отпаднат американските визи за гражданите на бившата членка на просъветския блок в Европа.

След като повтори тезата си, че Германия става заложник на Русия с газопровода "Северен поток 2", който заобикаля Полша по дъното на Балтийско море, и че по този повод обмисля икономически санкции, президентът на Съединените щати обяви, че Полша е подписала договор за доставка на американски втечнен газ за 8 милиарда долара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна