Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко отслабване на инфлация в Германия през май

През май потребителската инфлация в Германия отслабна рязко в резултат на силно поевтиняване на цените на ваканционните пакети след края на Великденските празници, показват неревизирани окончателни данни на официалната федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през май с 0,2% спрямо април, докато годишната инфлация се забави рязко до 1,4%, след като април достигна 5-месечен връх от 2 на сто (най-висока инфлация от ноември 2018-а година).

Основна причина за отслабващата инфлация оказа намаляването на цените за ваканционните пакетни почивки с цели 9,0% спрямо година по-рано, след като през настоящата година Великденските празници в католическия свят бяха в края на март и началото на април.

В същото време енергийните цени нараснаха през май с 4,2% след повишение с 4,6% през април, докато цените на храните се увеличиха с 0,9 на сто.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) се увеличи през май с 0,3% на месечна база, но растежът ѝ на годишна база се забави до 1,3% от 2,1% през април.

По този начин германската хармонизирана инфлация отстъпи далеч под целевия таван на ЕЦБ от малко под 2,0%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени