Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Траян Бъсеску: ЕС сякаш ни казва, че трябва да живеем с мюсюлманската инвазия

Траян Бъсеску
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият румънски президент Траян Бъсеску, който е новоизбран евродепутат от Европейската народна партия, разкритикува бездействието на Европейския съюз по въпроса за миграцията и „неспособността на общността да защити границите си“, пише „Политико“.

„ЕС, с липсата си на действие, изглежда ни казва, че трябва да живеем с мюсюлманската инвазия“, заяви Бъсеску в тв интервю тази седмица.

Бъсеску бе президент на Румъния от 2004 до 2014 г. Той ще бъде единият от двамата евродепутати от румънската дясноцентристка партия „Народно движение“ и се закани, че въпросът с миграцията ще бъде една от битките, които планира да води в Брюксел.

„Не мислете, че кризата от 2015 г. е приключила. Тя е в пълен разгар дори сега. Но вече не се говори за нея, защото се е превърнала почти в даденост“, казва Бъсеску.

ЕС и международни данни показват спад в броя на пристигащите мигранти в блока след пика през 2015 г., когато над 1 млн. души влязоха на територията на общността. По данни на Международната организация по миграция за тази година бройката е 31 000 души. За цялата 2018 г. в ЕС са пристигнали 145 000 мигранти.

Според Бъсеску ЕС трябва да се противопостави не на „бедните мигранти“, а на престъпните организации, които им вземат по 5000 - 10 000 евро, за да ги стоварят в Италия, Испания и Гърция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна