Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катар купува товарни самолет "Боинг" 777 за 1,8 млрд. долара

"Еърбъс" също продължава да трупа поръчки по време на Парижкото авиошоу

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Катарската компания Qatar Airways обяви в сряда по време на Парижкото авиошоу, че ще закупи още пет товарни самолета "Боинг" 777, като сделката е на стойност 1,8 млрд. долара.

Авиокомпанията заяви, че е подписала ангажимент за закупуване на петте самолета и отбеляза, че след като покупката бъде финализирана, тя ще бъде обявена на уебсайта за поръчки и доставки на "Боинг" (Boeing).

"Много съм доволен, че днес Qatar Airways подписа тази забележителна поръчка за пет нови Boeing 777 Freighters, които да бъдат добавени към нашия товарен флот", заяви генералният директор на катарската компания Акбар ал-Бакер. "Това ще увеличи нашия товарен авиопарк със самолет Boeing 777  с цели 20%, което ще ни позволи да развием още повече нашия бизнеса и да предложим на нови клиенти възможността да изпробват наистина първокласна логистична услуга", добави той.

В момента Qatar Airways управляват 23 товарни самолета, от които 16 са Boeing 777 Freighters.

Междувременно основният конкурент на "Боинг" в лицето на "Еърбъс" (Airbus) разкри, че е получил нови поръчки от различни авиокомпании от цял свят по време на авиошоуто в Париж.

China Airlines е подписала Меморандум за разбирателство за 11 самолета от модела A321neo и ще придобие още 14 машини на лизинг. Qantas Airways поръчаха 36 нови самолета с разширен обхват A321XLR.

Indigo Partners подписаха Меморандум за разбирателство, който се състои от нови поръчки за 32 самолета на "Еърбъс" от модела A321XLR, както и от преустройството на 18 съществуващи самолети A320neo. Компанията Accipiter Holdings пък се съгласи да закупи 20 самолета A320neo.

Поделението на "Еърбъс" Airbus Defencе & Space се договори за интегриране на системата J-MUSIC за самолета Airbus A400M на германските въздушни сили


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна