Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлив старт на Уолстрийт в очакване на края на важното заседание на Федералния резерв

В началото на търговията на Уолстрийт в сряда основните американски фондови индекси се търгуват предпазливо около техните снощни нива на затваряне, тъй като вниманието на инвеститорите е насочено изцяло върху края на важното двудневно заседание на Федералния резерв тази вечер с оглед на очакванията, че централната банка на САЩ ще "отвори вратата" за бъдещо намаляване на лихвените ставки.

Индексът DJIA се повишава с близо 40 пункта (с 0,15%), широкият индекс S&P500 - с едва 0,02%, а технологичният индекс Nasdaq Composite се понижава с 0,1%.

Вчера и трите индекса отбелязаха доста силни повишения, като DJIA нарасна с 353 пункта (с 1,4%) и вече се търгува с малко под 1,5% под неговия рекорден връх от началото на октомври 2018-а година. Индексът S&P500 пък се повиши с близо 1% и днес се търгува с около процент под неговия исторически връх от 30-ти парил тази година, а индексът Nasdaq Composite нарасна с 1,4%.

Солидното възходящо движение на Уолстрийт през текущия месец беше провокирано до голям степен от засилващите се пазарни очаквания, че Федералният резерв ще се наложи да понижи (дори още на следващото си заседание през юли ?) основната американска лихва от текущия ѝ диапазон между 2,25% и 2,50%, за да се справи с негативното въздействие на продължителната търговска война между САЩ и Китай, както и с признаците за забавяне на американския икономическа растеж на фона на общата слабост на световната икономика. От началото на юни широкият индекс S&P500 се повиши с цели 6%, а DJIA - с 6,6 на сто.

Изявлението на Фед ще бъде факт тази вечер от 21:00ч. българско време. По същото време Фед ще представи и своите нови икономически прогнози за САЩ (за БВП, безработицата и инфлацията), както и последните очаквания на централните банкери са осреднените нива на федералната фондова лихва в средносрочен план.

С интерес ще се следи и пресконференцията на управителя на Фед Джером Пауъл от 21:30ч. българско време.

С оглед на очакванията, че довечера Фед ще "отвори вратата" за предстоящо намаляване на лихвите ставки, ако централната банка не намекне за подобно скорошно действие, има реален риск от солиден спад на акциите, търгувани на Уолстрийт.

Ако Фед оправдае очакванията за предстоящо понижаване на лихвите (още на заседанието в края на юли), това може да доведе до опит на основните американски фондови индекси да тестват техните рекордни върхове. Дори и при такъв сценарий обаче има известен риск да се действа на принципа: "купувай (акции) при слухове (за намаляване на лихвите от Фед), продавай при факти", което може да ограничи възходящото движение на Уолстрийт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна