Eмисия новини
от 03.00 часа

Водещият търговски преговарящ на САЩ очаква да се срещне с китайския вицепремиер преди форума на Г-20

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър заяви в сряда, че очаква той и американският финансов министър Стивън Мнучин да се срещнат с китайския вицепремиер Лю Хъ преди форума на лидерите от Г-20, който ще се проведе в края на следващата седмица в Япония, съобщава Ройтерс.

Вчера стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще разговаря с китайския си колега Си Цзинпин в кулоарите на форума на Г-20 в опит двамата да възобновят търговските преговори, които бяха преустановени през последните няколко седмици.

Робърт Лайтхайзър каза пред комисия на Камарата на представителите, че планира да разговаря по телефона през идните дни с водещия китайски преговарящ, вероятно визирайки вицепремиера  Лю Хъ. След това се очаква той и министърът на финансите Стивън Мнучин да разговарят с китайския вицепремиер в Осака преди срещата на Доналд Тръмп със Си Цзинпин, която трябва да се проведе в кулоарите на форума на Г-20 в Осака на 28-и и 29-и юни.

"Не е ясно кога ще бъдат рестартирани търговските преговори на САЩ с Китай", заяви Робърт Лайтхайзър пред американските законодатели и допълни: "Съединените щати със сигурност са готови да се включат в дискусии с Китай".

Според него премахването на тарифите ще бъде важна част от предстоящите търговски дискусии
Още от

За избора на кредитор

публикувано на 17.10.19 в 15:45