Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матео Салвини заплаши с оставка, ако в Италия няма данъчни съкращения за поне 10 млрд. евро

Матео Салвини, вицепремиер на Италия и лидер на партия "Лига"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският вицепремиер Матео Салвини заплаши да напусне правителството, ако не успее да прокара идеята си за данъчни облекчения за поне 10 млрд. евро, заяви самият той пред в-к Corriere della Sera в петък, цитиран от Ройтерс.

Това идва в момент, когато Италия преговаря с Брюксел за преразглеждане на бюджета, за да бъде избегната дисциплинарна процедура на ЕС, предизвикана от прекомерно високия дълг на страната.

Окуражен обаче от силното представяне на неговата крайно-дясна партия "Лига" на европейските парламентарни и местни избори, Салвини поиска намаляването на високата данъчна тежест да се превърне в основен приоритет за правителството на Италия.

"Проблемът е, че няма сериозни данъчни облекчения, които биха могли да бъдат на стойност под 10 млрд. евро", посочи той пред италианския ежедневник и добави: "Италия се нуждае от смела данъчна реформа. Моят дълг е да я проведа и ако не ми позволят да го направя, ще се сбогувам и ще си тръгна".

Правителството, съставено от коалиция между партията "Лига" и Движението "Пет звезди", настоява за намаляване на данъците, което според него ще помогне да се съживи слабото икономическо представяне на Италия.

Салвини също така заяви, че би бил доволен да използва всички бюджетни спестявания през 2019-а година, за да намали държавния дефицит през настоящата година. Властите в Рим разчитат на икономии от най-малко 3 млрд. евро тази година, за да намалят бюджетния дефицит от настоящите 2,4% до 2,1-2,2 процента от БВП.

Правителствените източници обаче съобщиха на Ройтерс, че истинската пречка в преговорите с ЕС е бюджетната рамка за 2020-а година.

В тази връзка премиерът на Италия Джузепе Конте посочи пред друга италианска медия, че през следващите дни ще стане ясно, дали Европейският съюз ще настоява за ангажименти и по отношение на бюджета за следващата година.

Правителството също така обеща да отмени планираното увеличение на данъка върху добавената стойност (ДДС), от което през следващата година се очакват допълнителни приходи за 23 млрд. евро.

Джузепе Конте оспори прогнозите на Европейската комисия и изрази увереност, че Италия ще може да избегне дисциплинарни действия.

"Правилата трябва да бъдат спазвани, но аз оспорвам техните оценки за растежа, защото разполагам с числата. Актуализацията на бюджета (която правителството ще представи в сряда) съдържа тези числа", посочи той пред в-к Il Messaggero.

ЕК очаква дългът на Рим да нарасне още повече над европейския тавана от 60% от БВП, като към момента той е около 132%.

"Що се отнася до европейските фискални правила, за тях има политическо измерение и аз бих искал да обсъждам тези правила. ... Никога не съм мислил, че те (ЕС) могат да започнат дисциплинарна процедура и аз все още вярвам в това".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна