Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на ЕЦБ Марио Драги повтори пред лидерите на ЕС посланието си за разхлабване на паричната политика

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги повтори в петък пред лидерите на ЕС отправеното по-рано тази седмица послание, посочвайки, че всяко влошаване на икономическите условия, което би застрашило връщането на инфлацията в еврозоната към целевото ниво на централната банка от малко под 2%, ще доведе до предприемане на допълнителни стимулиращи политики от ЕЦБ.

Драги заяви пред европейските лидери, че икономиката на 19-е страни, които споделят еврото, вече е стабилна, но с нарастващи признаци на слабост и че икономическото възстановяване е по-слабо от очакваното с оглед на несигурността в световната търговия от повече от година насам.

"При липсата на подобрение, което да застраши трайното връщане на инфлацията към целевото ниво на ЕЦБ, ще бъдат необходими допълнителни стимули“, заяви Драги пред лидерите на ЕС, според европейски източник, запознат с днешната среща, цитиран от Ройтерс.

Драги също така посочи, че 27-те държавни и правителствени ръководители, че паричната политика е понесла най-голяма тежест през последните 8 години и отбеляза, че фискалната политика през тази и следващата година ще бъде леко експанзивна.

"Но в случай на влошаване ще трябва да бъде много по-експанзивни", посочи той, подчертавайки важността на въвеждането на Европейската схема за гарантиране на депозитите (EDIS) и завършването на съюза на капиталовите пазари.

Цитираният от Ройтерс европейски представител посочи, че Марио Драги е получил овации от лидерите на ЕС, когато е споменал, че това е последната му среща на върха на ЕС, преди да се оттегли от поста си през октомври.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна