Eмисия новини
от 09.00 часа

Чаша бира или вино може да компрометира чувството за контрол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Безвредно количество алкохол няма - дори малкото количество е достатъчно, за да компрометира чувството за контрол, пише сайтът "Нюз медикъл нет", позовавайки се на резултатите от британско изследване.

Авторите на проучването от университета на Съсекс са установили, че дори само една халба бира или голяма чаша вино оказват неблагоприятен ефект, допълва БТА. Чувството за контрол над действията е важен аспект от човешкото социално поведение, тъй като предполага познаване на последствията от тях. Липсата му е особено опасна, ако човек смята да шофира, например, отбелязват изследователите.

Настоящото проучване е първото по рода си, което тества ефекта от алкохола върху чувството за контрол. Изследването е фокусирано върху ниски дози, обикновено консумирани при т.нар. "социално пиене", което не причинява сериозни поведенчески проблеми, обяснява ръководителката на екипа д-р Силвана де Пиро.

Досега изследванията са били посветени предимно върху загубата на контрол, породена от очевидно пиянство, характеризиращо се с импулсивност, агресия и рисково поведение.


Още от