Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекалено рано е да се каже какво ще се случи с лихвите, смята Лорета Местер от Фед

Президентът на Фед на Кливланд Лорета Местер каза във вторник, че е склонна да подкрепи намаляване на лихвените ставки, ако икономическите перспективи се влошат, но също така постави под въпрос, дали намаляването на краткосрочните лихви ще допринесе сериозно за повишаване на инфлацията в САЩ към целевото ниво на централната банка от 2 на сто.

В своя реч в Лондон г-жа Местер посочи, че е прекалено рано да знае със сигурност кой път ще последва американската икономика, отбелязвайки, че през последното десетилетие тя се оказа устойчива на различни шокове.

"Ако видя няколко слаби данни за пазара на труда, по-нататъшно намаляване на производствената активност, показатели, сочещи към по-слаби бизнес инвестиции и потребление, и спад в отчитането на дългосрочните инфлационни очаквания, бих смретнала това за доказателство, че основният икономически сценарий се измества към такъв за по-слаб растеж ”, каза членът на Федералния резерв.

Това от своя страна ще изисква намаляване на лихвените проценти, добави тя.

От друга страна, ако икономиката устои на този по-слаб път на развитие, Местер смята, че тя няма да подкрепи понижаване на лихвените проценти само като реакция на по-ниски показатели на инфлацията през последните няколко месеца.

Тя също така каза, че намаляването на лихвите може просто да засили негативните настроения и поради това би предпочела Фед да прояви търпеливост, както през 2016-а година, и да задържи лихвите стабилни.

"Това би означавало поддържане на относително стабилна парична политика: запазване на лихвения процент на сегашните нива за известно време, за да се подпомогне постепенното повишаване на инфлацията и да не се прекалява с шокове, които биха могли да доведат до нейно нарастване за известно време над целевото ниво от 2%", допълни Лорета Местер от Фед.

Лорета Местер ще бъде с право на глас при определяне на лихвената политика на Фед чак през следващата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна