Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оли Рен от ЕЦБ се застъпва за допълнителна стимулираща парична и лихвена политика

Оли Рен, член на Управителния съвет на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оли Рен, член на Управителния съвет на ЕЦБ, заяви в четвъртък, че централната банка на еврозоната трябва да осигури повече стимули, за да преодолее икономическия спад, който той счита, че вече не е само временен.

В интервю за германския вестник Boersen Zeitung Оли Рен също така каза, че ниските инфлационни очаквания трябва да тревожат всички членове на централната банка.

"ЕЦБ трябва да се подготви за по-силно и продължително икономическо забавяне", посочи той и добави, че централната банка трябва да използва всички инструменти, с които разполага, за да се подготви за най-лошото. Това може да включва, наред с други неща, промени в насоките за бъдещата лихвена политика, намаляване на лихвените проценти или възобновяване на програмата за покупки на еврооблигации, известна като "количествено улеснение".

Миналия месец Оли Рен също се застъпи за по-директен подход на ЕЦБ, за да засили икономическата експанзия и оптимизма в еврозоната, като подчерта, че последиците от търговската война между САЩ и Китай "са тук" и ще останат "поне за още известно време".

С днешното си изказване Оли Рен подкрепи неотдавнашната позиция и на шефа на ЕЦБ Марио Драги за по-нататъшно разхлабване на паричната и лихвена политика на централната банка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна