Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на европейските борси, след като предупрежденията на BASF за печалбите на компанията изплашиха инвеститорите

Във вторник европейските фондови борси се оцветиха в червено, следвайки снощното понижение на Уолстрийт, тъй като отправените от химическия гигант BASF предупреждения за неговата печалба през настоящата година изплашиха инвеститорите и доведоха до силен спад на акциите, търгувани на Франкфуртската борса.

Акциите на BАSF се понижават с 4,5%, след като дори се сринаха първоначално с 6% в резултат на отправеното от немския химически гигант предупреждение за спад с цели 30% на печалбата през настоящата година. От компанията  обвиниха за тези проблеми забавянето на световната автомобилна индустрия и продължителния търговски конфликт между Китай и САЩ.

Под силен натиск от продажби се намират и акциите на други водещи промишлено-химически производители като Covestro AG (спад с 3,6%) и Wacker Chemie AG (понижение с 3,9%).  Акциите на друг важен конкурент - Bayer AG пък се понижават с 1,12%.

Като цяло химическата индустрия е най-слабо представящата се през днешната европейска търговия в рамките на общия фондов индекс Stoxx Europe 600, който се понижава с 0,52%.

Под продължаващ натиск от продажби се намират и акциите на "Дойче банк", които се понижават с нови 2,8%, тъй като инвеститорите изглежда нямат доверие на предложения през уикенда план за радикално преструктуриране на голямата германска банк, който план включва и съкращаване на 18 000 служители до 2023 година.

Това се отразява най-негативно на германския фондов индекс DAX, който се понижа с 0,92%, след като в началото на търговията дори падна с 1,3%. Френският фондов индекс CAC 40 се понижава с 0,3%, а британският FTSE100 опитва да излезе на зелена територия най-вече в резултат на поевтиняване на лирата стерлинг с 0,55% към най-ниски нива от повече от две години насам около 1,2450 щатски долара.

Общият европейски банков сектор е повлиян допълнително негативно през днешната търговия и от спад с над 3% на акциите на Danske Bank, след като голямата датска кредитна институция намали прогнозите си за печалбите през 2019-а година в резултат на разходите за справяне с обвиненията за прането на пари.

Междувременно доставчици на технологични части за Apple като компаниите  Infineon, ASM и STMicroelectronics също се намират под натиск от продажби, като техните акции поевтиняват с между 1% и 2% в резултат на вчерашното решение на институционалния брокер Rosenblatt Securities да намали препоръката си за акциите на технологичния гигант до "продавай" от "неутрална" позиция, отбелязвайки че компанията ще бъде изправена пред "фундаментално влошаване" през следващите 6 до 12 месеца. Според Rosenblatt Securities смартфонът iPhone XS може да се окаже един от най-слабо продаваните модели смартфони в историята на Apple и че общите продажби на iPhone-и през юни изглежда ще останат в рамките на продажбите през май.

Инвеститорите и от двете страни на Океана обаче са най-вече в очакване на утрешните показания на шефа на Фед Джером Пауъл пред финансовата комисия на Конгреса на САЩ и дали той ще даде по-ясен сигнал за лихвената политика на американската централна банка. Пазарните участници продължават да оценяват на близо 100% вероятността за понижаване на федералната фондова лихва с 0,25% на следващото заседание на Фед в края на месеца (на 30-и и 31-ви юли). След силния петъчен доклад за заетостта в САЩ през юни обаче бяха парирани спекулативните очаквания още по-агресивно понижение на американската основна лихва  с 0,5%. Внимателно обаче ще се следи дали Джером Пауъл ще сигнализира за по-скромно първо намаляване на лихвите в края на месеца, което може да бъде последвано от ново понижение през септември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна